Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mdelicious
Rozpływające się w ustach, domowe ciasteczka maślane.

Składniki

  • 120g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • dodatkowo, na przykład suszone owoce

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
    Ucieraj masło z cukrem. Dodaj jajko. Następnie powoli dodawaj przesianą mąkę i pozostałe sypkie składniki. Posiekaj drobno czekoladę i dodaj na końcu wraz z suszonymi owocami, jeśli masz ochotę. Formuj małe kulki. Rozłóż je na blaszce i delikatnie rozgnieć dłonią do odpowiedniego kształtu. Ciasteczka powinny być gotowe po 12 minutach. Zaglądaj do nich czasem, by się nie przypaliły.
    Uwaga: Im ciemniejsze, tym twardsze, ale 12 minut to minimum.

Składniki
  • 120g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • dodatkowo, na przykład suszone owoce
Składniki