Ciasteczka kruche Lentilki

Ciasteczka kruche Lentilki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Idealnie kruche ciasteczka z kolorowymi Lentilkami. Zajadać się nimi będą nie tylko dzieci

Składniki

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Lentilki (Lentilky) - 80g

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników. Zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera. Mieszamy krótko, tylko aby składniki się połączyły.

    Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło mi 16 szt. Ciastka rozkładamy w dużych odległościach od siebie, bo sporo urosną.

    W każde ciasteczko wciskamy Lentilki. U mnie są 3, bo niestety kupiłam małą paczkę 30g. Spokojnie można do każdego ciasteczka dać 4 Lentilki.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

    Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia.

Komentarze do przepisu (4)

kuchmariola63 21 kwietnia
Super ciasteczka :)
Docherro 21 kwietnia
Super:)
KulinarnaChwila 22 kwietnia
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Lentilki (Lentilky) - 80g
Składniki