Ciasteczka kruche

Ciasteczka kruche
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Kruche ciasteczka - każdy je uwielbia! Przygotowanie tych wybornych przekąsek nie jest trudne. Kruche ciasteczka idealnie sprawdzają się nie tylko od święta, ale również na co dzień - to idealny poczęstunek na każdą okazję. Zobaczcie, jak szybko i małym kosztem przygotować kruche ciasteczka!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0.65 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, dodać żółtko, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

  2. Szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  3. Ciasto rozwałkować, za pomocą foremek wycinać ciasteczka, piec w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut aż spód nabierze lekko złotego koloru.

  4. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

https://www.interia.tv/embed-video?id=2195060
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0.65 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki