Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Do świąt zostało już bardzo mało czasu, w radiu leci zapętlone last christmas, więc czas wziąć się za moje ulubione wypieki na święta czyli ciasteczka korzenne :) Choinka już jest prezenty w drodze, tylko brakuje wypieków. Jak u Was idą przygotowania do świąt? :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • kostka masła(170g większość producentów)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 3/4szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Przepis jest na tyle prosty, że nie ma sposobu, żeby nie wyszły :D Startujemy zatem, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier i przyprawy. Zaczęło się bardzo zacnie, w kuchni pięknie pachnie :) Ja w dzieciństwie nie miałem takich atrakcji niestety, ale mój maluszek będzie miał zawsze :) Pierwsza wigilia w życiu takiego maluszka to duża rzecz, więc wszystko musi być, zapięte na ostatni guzik :) Dobra wiem, rozmarzyłem się, wróćmy jednak do przepisu :) Do tego wszystko dorzucamy posiekane masło, wbijamy jajko i dokładamy łyżeczkę miodu. Wszystko razem mieszamy, a następnie zagniatamy, gdy ciasto nie będzie kleiło się do ręki to znak, że jest gotowe :D

  2. Na posypany blat mąką, wykładamy ciasto i je rozwałkowujemy na około 1 cm grubości. Następnie wycinamy kształty i wykładamy na papier do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika na 8-10 minut, pieczemy w 180ºC. Smacznego!

    Ciasteczka już na 2-3 dzień powinny, zmięknąć na tyle, by można było je swobodnie jeść :)

Komentarze do przepisu (2)

Futka 15 grudnia 2015
Pyszne ciacha :)
programistapogodzinach 15 grudnia 2015
I pachnące :)
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • kostka masła(170g większość producentów)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 3/4szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
Składniki