Suche składniki łączymy i dodajemy jajka. Wstępnie mieszamy. Masło należy rozpuścić i delikatnie wmieszać w ciasto (masło nie może być gorące). Na koniec dodajemy śmietanę - taką ilość aby ciasto stało się zwarte i gładkie. Jeśli ktoś lubi, cukier można zastąpić miodem, a po dodaniu przyprawy korzennej wyjdą doskonałe pierniczki :-)
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wycinamy dowolne wzory.
Ciasteczka mogą leżeć blisko siebie ponieważ nie rosną za mocno.
Ciastka pieczemy przez 8-10 minut w temp. 180 C
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka najlepsze są następnego dnia :-) Można je posypać cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub zjeść "czyste". Na zdjęciu przykład ciasteczek ozdabianych wspólnie z dziećmi :-)
Smakują doskonale :-)
Komentarze do przepisu (3)