Ciasteczka irańskie

Ciasteczka irańskie
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Moje najszybsze i mało pracochłonne w przygotowaniu ciastka, co ciekawe bez jajek i mąki. Aromatyczne i mało słodkie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić z masłem. Pozostałe składniki wymieszać w misce.

  2. Wlać gorące mleko do miski i wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Powstanie gęsta, mało apetyczna ;) masa.

  3. Masę wyłożyć równomiernie na blachę (taką "z piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia (będzie mieć grubość ok 0,5 cm). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przy dłuższym pieczeniu ciastka robią się twarde i chrupiące jak "sezamki". Też smaczne, zależy jaką konsystencje kto lubi ;)

  4. Po upieczeniu i tylko lekkim ostygnięciu pokroić na dowolne kształty (u mnie romby), najlepiej kroi się okrągłym nożem do pizzy.

  5. Ciastka można bardzo długo przechowywać w pojemniku. Ja eksperymentuję z aromatami, olejkami, czasem dodaję kakao w proszku lub kawę rozpuszczalną.

Komentarze do przepisu (5)

anetas197601 12 lutego 2013
ciekawy przepis muszę wypróbować :)) 5
terwol 24 czerwca 2014
musza byc przepyszne.
Futka 11 września 2014
Koniecznie muszę wypróbować te ciasteczka! Prezentują się niezwykle smakowicie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki