Ciasteczka grzybki z kremem-pyszne

Przepis dnia 2019-10-21
Ciasteczka grzybki z kremem-pyszne
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
jesień w pełni, więc dziś chcę Was zaprosić na bardzo jesienne pyszne ciasteczka grzybki. Są to ciasteczka z ciasta kruchego, napełniane kremem i polane czekoladą.

Składniki

  • *z podanych proporcji wyszły mi 24 grzybki (używałam foremek metalowych ok 4x7cm)
  • CIASTO -4 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250g śmietany kwaśnej 18% -1 żółtko
  • -1 łyżka cukru pudru -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i -125g margaryny) -
  • KREM -750ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -0,5 szkl cukru -200g masła
  • DODATKOWO -200g czekolady mlecznej lub deserowej -75g masła -czarna posypka do ciast

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy składniki na ciasto. (masło ma być takie na wpół rozpuszczone)
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wsadzamy do lodówki na około 1 godzinę.

    Ciasto dzielimy na 3 części:
    Dużą-na kapelusze
    średnią na spody
    małą na nóżki

  2. KAPELUSZE

    Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kółka, ja wycinam kubkiem.
    Kółka musza być mniej więcej wielkości dolnej części foremki.
    Obklejamy ciastem wierzchnią część foremki.
    (ja niczym nie smarowałam foremek, bo to ciasto nie przywiera) Dla pewności możecie oprószyć foremkę mąką.
    Foremki z ciastem układamy na blasze piekarnikowej i pieczemy na złoty kolor w temp 190 stopni.
    Grzanie góra dół.Po upieczeniu kapelusze ściągamy z foremek, one wręcz schodzą same.

  3. SPODY

    Spody grzybków wykonujemy ze średniej części ciasta wycinając kółko i robiąc na środku dziurkę-ja ja robiłam tylką, a kółko wycinałam kubkiem tym samym co kółka na kapelusze. W tę dziurkę będziemy wsadzać nóżki grzybków.Spodów pieczemy tyle ile jest kapeluszy.
    Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy na lekko złoty kolor w temp 190 stopni, grzanie góra dół.

  4. NÓŻKI

    Nóżki robimy z najmniejszej części ciasta. Formujemy niewielkie wałeczki.
    Nie robimy grubych nóżek, bo one w pieczeniu podrosną. Nóżek musi być tyle co pozostałych części.
    Układamy je na blaszce i pieczemy na złoty kolor.

  5. KREM

    ***jeśli chcecie możecie przygotować dowolny krem.
    Grzybki można nadziać kremem z mascarpone i śmietanki, samą śmietanką lub nawet gotowym kremem, ja jednak zachęcam do wykonania kremu samodzielnie :)

    Do garnka dajemy 0,5 szkl cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy i 750ml mleka. Najpierw wlewamy trochę mleka, wszystko mieszamy trzepaczką by się wszystko dobrze pomieszało i dolewamy resztę mleka. Wszystko gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy.

    200g masła w temp pokojowej ucieramy i dodajemy do niego stopniowo przestudzony budyń.

    I krem gotowy.

  6. Do kapelusza dajemy krem, następnie dociskamy spodem z dziurką. Usuwamy nadmiar kremu. Tak postępujemy ze wszystkimi elementami. Układamy ja na tacach i wstawiamy na około 20 minut do lodówki by krem trochę stężał.

    W misce rozpuszczamy trochę czekolady, maczamy w niej końcówki nóżek i zanurzamy je w czarnej posypce do ciast-to imitacja ziemi. Wstawiamy do lodówki by czekolada stężała.
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną lub w mikrofali i mieszamy na gładką polewę.
    Smarujemy nią kapelusze z kremem.

  7. Wstawiamy do lodówki by czekolada stężała. Na koniec wciskamy nóżki z dziurki spodów grzybków.

    Układamy je na tacach i odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki by wszystko namiękło,stężało się i schłodziło.

Komentarze do przepisu (11)

ekspresjawkuchni 16 października
Wyglądają jak prawdziwe :)
Maudie 17 października
Cudowne!
Pieprzyczfantazja 18 października
wyglądają jak prawdziwe grzybki :D super!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • *z podanych proporcji wyszły mi 24 grzybki (używałam foremek metalowych ok 4x7cm)
  • CIASTO -4 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250g śmietany kwaśnej 18% -1 żółtko
  • -1 łyżka cukru pudru -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i -125g margaryny) -
  • KREM -750ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -0,5 szkl cukru -200g masła
  • DODATKOWO -200g czekolady mlecznej lub deserowej -75g masła -czarna posypka do ciast
Składniki