Ciasteczka - gęsie łapki

Ciasteczka - gęsie łapki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasteczka twarogowe. Nie mają żadnych dodatków, tylko ciasto maczane w cukrze, a smakują naprawdę bardzo dobrze.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g. masła
  • 250 g. twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać masło, utarte na tarce o dużych oczkach.
    Następnie dodać pokruszony twaróg i delikatnie wymieszać. Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
    Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić godzinę w lodówce.

  2. Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.

    Cukier wsypać do miseczki.

    Z ciasta wykrawać szklanką krążki.

  3. Krążek włożyć do cukru i docisnąć, żeby cukier się przykleił. Złożyć na pół, ponownie jedna strona zanurzyć w cukrze.

  4. Następnie, złożyć jeszcze na pół. Ponownie jedną stroną, zanurzyć w cukrze.
    Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry.

  5. Piec w temperaturze 180 stopni, 30 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 26 stycznia
Fajne :)
KulinarnaChwila 26 stycznia
Pyszności :)
Agusiowesmakolyki 29 stycznia
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g. masła
  • 250 g. twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru
Składniki