Ciasteczka formowane przy pomocy specjalnej nakładki w maszynce do mięsa

Ciasteczka formowane przy pomocy specjalnej nakładki w maszynce do mięsa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Robiłam je po raz pierwszy bo pamiętam ich smak z dzieciństwa. Babcia piekła nam takie ciastka kilka razy w roku.

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • aromat śmietankowy
  • 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowy, dodać proszek i masło.
    Siekać nożem, następnie dodać pozostałe składniki.
    Zagnieść elastyczne ciasto . Podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
    Tak przygotowane ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką na ciastka..
    Pociąć na dowolną długość i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasteczka przez 20 minut.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 05 grudnia 2018
Fajne :)
SlodkoSlodka83 06 grudnia 2018
Świetne,smaki dzieciństwa :-)
babcitereskiciasta 06 grudnia 2018
Wieki nie robiłam takich ciasteczek przez maszynkę. Twoje Helenko, wyglądają przepysznie.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • aromat śmietankowy
  • 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kakao
Składniki