Ciasteczka dwukolorowe

Ciasteczka dwukolorowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia-p
Kruche ciasteczka o maślanym smaku.

Składniki

  • masło 35 dag
  • cukier puder 12 łyżek
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • mąka 50 dag
  • czekolada deserowa 5 dag
  • białko 1 szt

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć cukrem pudrem. Dodać skórkę pomarańczową.
    Dodawać stopniowo mąką, wyrabiać ręcznie.
    Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić.
    Obie połówki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.30 minut.

  2. Oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty na grubość 3cm.
    Jeden kawałek posmarować lekko ubity białkiem. i nakryć drugim.

  3. Przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek. Posmarować białkiem i przyłożyć jeden do drugiego. Tak, aby przypominały szachownicę. Starannie docisnąć.

  4. Pokroić ciasto na plastry. Ułożyć na papierze do pieczenia. piec w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut.

Składniki
  • masło 35 dag
  • cukier puder 12 łyżek
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • mąka 50 dag
  • czekolada deserowa 5 dag
  • białko 1 szt
Składniki