Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasteczka czekoladowo-orzechowe, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej lub ciemnej
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 puszka orzeszków solonych prażonych

Przygotowanie

  1. 1. Czekolady roztapiamy w rondelku i przelewamy do miski.

    2. Orzeszki możemy trochę zmielić.

    3. Do roztopionej czekolady dodajemy 150 g cukru, 50 g masła, 200 g masła orzechowego, 2 jajka i mieszamy.

    4. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, mieszamy. Kolejne 100 g mąki mieszamy z połową łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, mieszamy, dodajemy do ciasta, mieszamy.

    5. Przekładamy na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zagniecione, to stopniowo dosypujemy zmielone orzeszki i dalej zagniatamy. Zagniecione ciasto przekładamy do miski.

    6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy kawałek ciasta, kulamy w dłoniach, kładziemy na papier i dogniatamy palcami.
    Z tej proporcji będą dwie blachy ciasteczek.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 13 minut, z termoobiegiem, uważamy by ciastka się nie przypaliły. Być może piec trzeba krócej - 10-12 minut, wszystko zależy od piekarnika. Studzimy na kratce.

Komentarze do przepisu (2)

Jakie smaczne, idealne do popoludniowej herbatki :)
Kawa-z-mlekiem 11 kwietnia
Dziękuję, są właśnie w sam raz do kawy lub herbaty, pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej lub ciemnej
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 puszka orzeszków solonych prażonych
Składniki