Ciasteczka czekoladowe z pomarańczą i migdałami

Ciasteczka czekoladowe z pomarańczą i migdałami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: basiliana
Te aromatyczne, kruche ciasteczka pysznie smakują z kubkiem mleka.

Składniki

  • Masło - 100 g
  • Cukier puder - 10 łyżek
  • Jajo - 1 sztuka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Kakao - 1,5 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czekolada z kawałkami migdałów - 50 g
  • Skórka otarta z 1 małej pomarańczy

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i chwilę ucierać, a następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać i odłożyć ok. 1/3 wszystkich kawałków, a resztę dodać do ciasta razem ze startą skórką pomarańczową.

  2. Wymieszać wszystkie składniki, uformować z masy niewielkie kulki, lekko je spłaszczyć i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Na wierzchu ciasteczek ułożyć po kilka kawałków czekolady i lekko docisnąć. Piec ciasteczka przez ok. 12 minut w temperaturze 180 st. C.

  3. Uwaga: Przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Ścieramy tylko cieniutką pomarańczową skórkę, bez gorzkiej, białej warstwy.

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 05 grudnia 2018
Ale pyszne aromaty!
Docherro 05 grudnia 2018
pyszne i chrupiące ciasteczka:)
Maudie 05 grudnia 2018
Podkradam jedno:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masło - 100 g
  • Cukier puder - 10 łyżek
  • Jajo - 1 sztuka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Kakao - 1,5 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czekolada z kawałkami migdałów - 50 g
  • Skórka otarta z 1 małej pomarańczy
Składniki