Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na proste i przepyszne ciasteczka, cynamonowe, delikatne, bardzo chrupiące, serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel pasty/esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki cynamonu + kilka łyżek cukru

Przygotowanie

  1. 1. 250 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 2 jajka i dalej miksujemy na wolnych obrotach. W międzyczasie dodajemy też kilka kropel esencji waniliowej.
    Następnie zmieniamy śmigła na kręciołki i dalej wolno miksując dosypujemy stopniowo 2 i pół szklanki mąki pszennej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

    2. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Na jedną blachę to są 4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cynamonu, zatem te proporcje musimy potroić.

    3. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, kulamy w dłoniach, następnie kuleczkę ciasta obtaczamy w cynamonowym cukrze i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    5. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 10-12 minut z termoobiegiem.

    6. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Są przepyszne. By pozostały cudownie chrupiące należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 26 lipca
Pyszotka:)
Kawa-z-mlekiem 26 lipca
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel pasty/esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki cynamonu + kilka łyżek cukru
Składniki