Ciasteczka budyniowe z dżemem

Ciasteczka budyniowe z dżemem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pyszotki-pl
Jestem wielką fanką kruchych ciasteczek. Uwielbiam je robić na różne sposoby i uwielbiam je jeść . Zaletą tych ciasteczek jest nie tylko niepowtarzalny smak, ale i prostota i szybkość ich wykonania. Co prawda trzeba się trochę nagimnastykować przy wyciskaniu ich z rękawa, ale równie dobrze – dla tych bardziej leniwych – można robić kuleczki jak na kluski śląskie. Ja jednak lubię się bawić.

Składniki

  • 200g masła prawdziwego
  • 5 żołtek
  • 75g cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem lub marmolada
  • duża łyżka śmietany - 12% lub 18%

Przygotowanie

  1. Masło wyjmujemy z lodówki na pół godziny, żeby zmiękło. Wkładamy je do miski i wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i ucieramy ok 5-7 minut. Mąkę łączymy z budyniem i proszkiem do pieczenia i wsypujemy po łyżce do masy, ciągle miksując. Na koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany i dokładnie miksujemy. Gotową masę nakładamy do mocnego rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.

  2. Wyciskamy gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Musimy użyć do tego trochę siły. Masę wyciskamy tak, żeby wyszła nam gwiazdka, dlatego tylkę trzymamy w jednej pozycji, nie odrywamy jej praktycznie od papieru, ciasto ma się rozchodzić na boki. Wielkość dobieramy sami, moje ciasteczka mają ok. 3 cm średnicy. Na ciasteczka z worka cukierniczego wyciskam dżem lub marmoladę. Jeśli ktoś nie chce bawić się i siłować to może robić kulki jak kluski śląskie z dziurką.

  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 12-15 minut, funkcja góra/dół. Gotowe szybko stygną i szybko znikają.


    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Składniki
  • 200g masła prawdziwego
  • 5 żołtek
  • 75g cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem lub marmolada
  • duża łyżka śmietany - 12% lub 18%
Składniki