Ciasteczka brownie z migdałami

Ciasteczka brownie z migdałami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Będą one idealnym prezentem dla czekoladowych łasuchów. Znikają w mgnieniu oka ;)

Składniki

  • 180 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 60 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 g płatków migdałowych
  • około 100 g małych groszków czekolady gorzkiej (lub posiekana na małe kawałki czekolada)

Przygotowanie

  1. Na początku do garnka wrzucamy masło. Podgrzewamy na małym ogniu i dorzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Gotową odstawiamy do przestudzenia.

  2. Następnie ucieramy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników.

  3. Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne.

  4. Ciasto nabieramy łyżką i ściągamy drugą (lub po prostu palcem) formując ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy ciasteczkami zachowajcie odstęp bo będą one trochę rosły. Ciasteczka nie muszą być piękne i idealne, ponieważ pod wpływem pieczenia i tak nabiorą kształtu.

  5. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C przez około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia i stwardnienia.

    Smacznego ;)

Składniki
  • 180 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 60 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 g płatków migdałowych
  • około 100 g małych groszków czekolady gorzkiej (lub posiekana na małe kawałki czekolada)
Składniki