Ciasteczka bez cukru

Ciasteczka bez cukru
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Małe, smaczne ciasteczka. Nie zawierają cukru, a są słodkie. Z podanych proporcji powinno wyjść około trzydziestu sztuk. Gorąco polecam.

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 małe jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. pokrojonych drobno daktyli
  • 3/4 szkl. rodzynek (najlepiej BIO)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać przez sito. Dodać proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, masło, daktyle i rodzynki. Zarobić ciasto. Dać je na pół godziny do zamrażarki, aby stężało. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na
    blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 20 minut.

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 09 listopada 2018
super takie małe co nie co:)
fafiatko 09 listopada 2018
Pycha! z daktylami i rodzynkami!
basiliana 10 listopada 2018
Bardzo dobry pomysł na lekką przekąskę.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 małe jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. pokrojonych drobno daktyli
  • 3/4 szkl. rodzynek (najlepiej BIO)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1łyżeczka cynamonu
Składniki