Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Pyszne i bardzo kruche ciasteczka z cukrem :)

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 25 dag masła w temp. pokojowej
  • 0raz:
  • białko lub woda
  • cukier kryształ

Przygotowanie

  1. Amoniak rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki, siekamy nożem oraz dodajemy śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy plastyczne ciasto. Jeśli ciasto ciężko się zagniata możemy dodać jeszcze odrobinę śmietany lub zimnej wody. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Ja zostawiłam na całą noc.

  2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część podsypujemy mąką i cienko wałkujemy, ciastka sporo wyrastają. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w odstępach ciastka. Za pomocą pędzelka smarujemy białkiem lub wodą i posypujemy cukrem kryształem. Ilość wg. uznania.

    Pieczemy w 180- 190 st. C góra dół lub tak jak ja po 2 blachy jednocześnie z termoobiegiem (170 st. C)

    Smacznego :)

    Z przepisu wychodzi 4 blachy z wyposażenia piekarnika

Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 25 dag masła w temp. pokojowej
  • 0raz:
  • białko lub woda
  • cukier kryształ
Składniki