Ciasteczka amoniaczki.

Przepis dnia 2014-09-19
Ciasteczka amoniaczki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Ciasteczka mojego dzieciństwa, pyszne, chrupiące, po prostu super.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (ok.680 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (ok.170 g )
  • amoniak spożywczy opakowanie 30 g
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • dodatkowo jedno jajko i cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto, podsypując mąką jak zbytnio się klei. Wkładamy na 30 minut do lodówki by odpoczęło.
    Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości mniejszej niż pół centymetra.
    Wycinamy foremką kształty.

  2. Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym lub innym grubszym.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 minut, na złoty kolor, w 180 *

  3. SMACZNEGO

    Z tej porcji wyszło mi ponad 100 ciasteczek.

Komentarze do przepisu (7)

Ewaaa 17 września 2014
uwielbiam je, dodatkowym ich atutem jest, że pięknie świeżość trzymają, choć wiadomo, że długo nie... Czytaj całość »
uwielbiam je, dodatkowym ich atutem jest, że pięknie świeżość trzymają, choć wiadomo, że długo nie poleżą ;-)
Futka 18 września 2014
Wspaniałe ciasteczka! Pychotki :)
BEATA1978 23 września 2014
Super :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej (ok.680 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (ok.170 g )
  • amoniak spożywczy opakowanie 30 g
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • dodatkowo jedno jajko i cukier trzcinowy do posypania
Składniki