Chude wypieki. chude bułeczki drożdżowe.

Chude wypieki. chude bułeczki drożdżowe.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: karakum
Chude wypieki. chude bułeczki drożdżowe.

Składniki

  • ciepła woda - 350 ml
  • żywe drożdże - 30 g
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • cukier - 4 łyżki. l
  • olej roślinny - 3 łyżki. l
  • mąka - 600 gr. - / + (w zależności od mąki)

Przygotowanie

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, porcjami dodać sól, cukier, olej roślinny, mąkę. Ciasto zagnieść, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po uformowaniu bułeczek wyłożyć na blachę do pieczenia i odstawić na kolejne 10 minut. Na bułeczki wyłożyć nadzienie, posmarować herbatą i cukrem. Piec bułeczki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Gotowe upieczone bułeczki smarujemy syropem cukrowym (2 łyżki wody + 1 łyżka cukru).

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 17 marca 2021
Fajne bułeczki, pycha :)
karakum 18 marca 2021
Dziękuję Ci)
Składniki
  • ciepła woda - 350 ml
  • żywe drożdże - 30 g
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • cukier - 4 łyżki. l
  • olej roślinny - 3 łyżki. l
  • mąka - 600 gr. - / + (w zależności od mąki)
Składniki