chrusty mojej mamy

chrusty mojej mamy
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
na tłusty czwartek

Składniki

  • 1szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • 2 kostki smalcu do smażenia

Przygotowanie

  1. z mąki, żółtek,śmietany i pozostałych składników zagnieść gładkie ciasto

  2. wałkiem na desce przez ok 3 min zbijać dokładnie ciasto aby w trakcie smażenia powstawały pęcherzyki powietrza ,następnie niewielkie ilości ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki i radełkiem kroić na wąskie paski przekrawać na środku i zawijać faworki

  3. na patelni rozgrzać tłuszcz, trzeba uważać aby się nie palił ale też żeby nie był za zimny smażyć bardzo szybko pomagając sobie 2 widelcami i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.Ja wałkuję niewielką ilość ciasta robię faworki i smażę i tak dalej

  4. są cudowne i rozpływają się w ustach SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 06 lutego 2013
Na pewno te Twoje faworki rozpływają się w ustach, to widać od razu po składnikach. Pozdrawiam.
mazowszanka10 06 lutego 2013
dziękuję za miły wpis, bo rzeczywiście opiekam wszystkich znajomych tymi faworkami
Pozdrawiam
Składniki
  • 1szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • 2 kostki smalcu do smażenia
Składniki