Chrusty-Faworki

Chrusty-Faworki
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Grazenka
szybkie, kruche.

Składniki

  • mąka, 25 dkg
  • żołtka, 4 szt
  • śmietana gęsta, 2 łyżki
  • sol, szczypta
  • proszek do pieczenia(niekoniecznie), szczypta
  • Spirytus, 50 ml
  • olej do smazenia i cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Dobrze zagnieść ciasto. Pobić wałkiem przez jakiś czas. Cienko rozwałkować . Radełkiem kroić paski i przekładać tworząc chrusty.

  2. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wyłożyć na bibułkę aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

patusia5 10 lutego 2010
Na pewno jutro je wypróbuje :)
Konto usunięte 12 lutego 2011
śmietana gęsta a ile %-centowa?
Składniki
  • mąka, 25 dkg
  • żołtka, 4 szt
  • śmietana gęsta, 2 łyżki
  • sol, szczypta
  • proszek do pieczenia(niekoniecznie), szczypta
  • Spirytus, 50 ml
  • olej do smazenia i cukier puder do posypania
Składniki