Chrustowe róże

Chrustowe róże
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Proste, szybkie, pyszne Chrusty w trochę innym wydaniu, smakują tak samo, a za to jak wyglądają !

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
  • Ponadto:
  • 2 kostki smalcu po 25 dag jedna
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, śmietanę i alkohol. Ugnieć ciasto.

  2. Gotowe ciasto rozwałkuj na około 1-2 mm. Na rozwałkowanym placku powycinaj po równo krążki przy użyciu szklanki, literatki i kieliszka, np. 3 wielkości szklanki, 3 literatki, 3 kieliszka i tak do zużycia całej powierzchni.

  3. Każdy krążek niezależnie od wielkości po przecinaj na obrzeżach tak aby powstały mniej więcej równe płatki. Na największy krążek nałóż średni, potem mały i mocno przyciśnij palcem na środku wszystkich złożonych warstw, tak aby w tym miejscu ciasto nam się skleiło.

  4. Gotowe róże układaj na ściereczce.

  5. Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym smalcu tak aby róże podczas smażenia mogły swobodnie pływać.

  6. Usmażone chrustowe róże posyp cukrem pudrem.

  7. ;-D

Komentarze do przepisu (23)

Nevermore 31 grudnia 2018
Proste i pyszne słodkości :) Pamiętam, jak za dzieciaka zajadaliśmy się chrustem u babci.
Teraz robimy od... Czytaj całość »
Proste i pyszne słodkości :) Pamiętam, jak za dzieciaka zajadaliśmy się chrustem u babci.
Teraz robimy od czasu, do czasu i nie wiem dlaczego tak rzadko, bo to przecież chwila i mamy górę pyszności :D
fafiatko 31 grudnia 2018
Ale pieknie to wymyslilas! zazdroszcze chrustu na sylwestra :)
konhambos 31 grudnia 2018
Cudo!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
  • Ponadto:
  • 2 kostki smalcu po 25 dag jedna
  • cukier puder do posypania
Składniki