Chrust albo faworki.

Chrust albo faworki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Docherro
Karnawał trwa więc możemy pozwolić sobie na więcej kalorii. Chrust nie tylko w Tłusty Czwartek...każda chwila jest dobra by cieszyć się jego smakiem:) Szybko się robi bez tłuczenia czy ubijania ciasta,wyrósł pięknie jest chrupiący i pulchny.

Składniki

  • mąka pszenna 2,5 szkl.
  • żółtka 6szt.
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 łyżeczka pr.do pieczenia
  • śmietana 18 % 150ml
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Z mąki,żółtek,octu,śmietany i pr.do pieczenia zarobić ciasto.
    Zostawić na 1/2 godz.by odpoczęło.
    Po tym czasie ciasto podzielić na kawałki i wałkować bardzo cieniutko.
    Pokroić w paski a potem na 7-8cm kawałki ze skosa.
    Naciąć przez środek i przeciągnąć ciasto.Układać na stolnicy.
    Tłuszcz rozgrzać i smażyć faworki,odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym,a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



    Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (10)

Futka 22 stycznia 2017
Uwielbiam <3
Bellapi 23 stycznia 2017
pycha :)
izek 23 stycznia 2017
Faworki od razu kojarzą mi się z Tłustym Czwartkiem! Przepysznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 2,5 szkl.
  • żółtka 6szt.
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 łyżeczka pr.do pieczenia
  • śmietana 18 % 150ml
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
Składniki