Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na chrust nie zmienił się od dziesiątek lat. Właśnie w ten sposób przygotowywały go nasze babcie i prababcie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany, ani nie wymaga wyszukanych składników. Właśnie na tym polega cała sztuka: zamienić kilka niepozornych produktów w deser, który zasmakuje każdemu. Chrust z tego przepisu warto robić nie tylko przy okazji karnawału lub Tłustego Czwartu. Jest tak pyszny, że będziesz wracać do niego znacznie częściej.
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Składniki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę lub do dużej miski. Zrób w środku wgłębienie. Wbij tam żółtka, dodaj śmietanę, spirytus i sól. Powoli zagniataj ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj jeszcze śmietanę.
Składniki połącz, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Wtedy rozwałkuj je na prostokąt, złóż na pół, uderz kilka razy wałkiem i ponownie złóż. Czynność powtórz 2-3 razy.
Teraz podziel ciasto na 3-4 części. Rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek, podsypując delikatnie mąką. Nie powinno być jednak jej zbyt dużo, aby się nie przypaliła podczas smażenia.
Wykrój cienkie paski, zrób na środku nacięcie, aby przełożyć jeden z końców. Teraz rozgrzej olej rzepakowy w garnku z szerokim dnem. Wkładaj chrusty partiami, smaż aż będą złote. Po usmażeniu obsyp cukrem pudrem.