Chruściki

Chruściki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kruche, rozpływające się w ustach tyle mogę powiedzieć o moich chruścikach :)

Składniki

  • 2 i 2/4 szklanki mąki
  • 6 dużych żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wałkujemy jak najcieniej. Ciasto kroimy w paski około 8cm długości (zależy czy chcemy długie chrusty czy krótkie) i szerokości około 1-2 cm.. Środek każdego paska nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę aby powstał faworek.

  2. Pieczemy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Upieczone faworki kładziemy na ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu.
    Chrusty posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 11 lutego 2015
Chrusty piękne i na pewno smakowite ale spróbuj nie dodawać proszku do pieczenia, uwierz, że jest zupełnie... Czytaj całość »
Chrusty piękne i na pewno smakowite ale spróbuj nie dodawać proszku do pieczenia, uwierz, że jest zupełnie zbędny a chrusty i tak pięknie będą napuszone :)
anna-martyka-3 11 lutego 2015
dzieki za porade napewno skorzystam i wypróbuje bez proszku :)
Futka 11 lutego 2015
Pięknie się prezentują :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 i 2/4 szklanki mąki
  • 6 dużych żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
Składniki