Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiący śmietanowiec"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 239
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 168
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 239
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 168
Składniki
Wiśnie dokładnie osącz na sitku, posiekaj. Dość drobno pokrój także wafelki, gorzką czekoladę oraz sparzone migdały i pistacje.
2. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. 250 ml schłodzonej śmietany kremówki ubij na sztywno. Połącz z mascarpone, ma są żółtkową i aromatem pomarań czowym. Dodaj wszystkie rozdrobnione , wymieszaj.
Trójkątną foremkę keksową (o pojemności ok. 1 litra) wyłóż folią spożywczą (tak, by wystawała poza jej brzegi) i napełnij przygotowaną masą śmietanowo-bakaliową. Wierzch wyrównaj łyżką, przykryj wystającym kawałkiem folii. Wstaw do lodówki na całą noc. Godzinę przed podaniem foremkę z keksem przełóż z lodówki do zamrażalnika.
Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Przed podaniem zmrożony blok przełóż na długi płaski półmisek (spodem do góry), usuń folię spożywczą. Keks posmaruj ubitą śmietaną, udekoruj kandyzowanymi migdałami i skórką po marańczową. Pokrój na porcje.Źródło: Tina