Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące placki ziemniaczane"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1060
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11093
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1060
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11093
Składniki
Zmiksuj ziemniaki i marchewkę na purée. Grubo posiekaj prażone orzeszki. Dodaj je do purée razem z koperkiem, jogurtem, mąką i ostrą papryką. Przypraw solą do smaku. Wymieszaj.
Podziel masę na 8 części (po 50 g każda), uformuj kulki i lekko je rozpłaszcz.
Rozgrzej olej na patelni, smaż placki na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy zrumienią się i będą chrupkie. Podawaj prosto z patelni.
Najlepiej zrobić placki, jeśli zostanie ci trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu.Źródło: Olivia