Chrupiące pierniczki

Chrupiące pierniczki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
Pierniczki są chrupiące i nie za słodkie. Gdy zostawimy je w słoiku z kawałkiem jabłka powinny zrobić się miękkie, chociaż ja jestem ogromną fanką maczania ich w herbacie.

Składniki

  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 275g mąki
  • 50g miodu
  • 100g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową.
    Dodać masło i posiekać w mące. Rozetrzeć palcami aż powstaną „okruchy chleba”.
    W oddzielnym naczyniu jajka zmieszać z miodem.
    Dodać mokre składniki do mąki i wyrobić ciasto. Powinna powstać kula elastycznego ciasta.
    Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Piekarnik nagrzać do 170C.
    Ciasto rozwałkować na ok 3 mm i powycinać pierniczki.
    Piec ok 10-15 minut aż brzegi się zarumienią.

Składniki
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 275g mąki
  • 50g miodu
  • 100g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
Składniki