Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące pałeczki z kurczaka"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 236
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 236
Składniki
Na ciasto zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, by ciasto lekko zgęstniało.
Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej. Rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.
Pałeczki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiecz 20 min w 160 st. Ozdób cytryną.
Czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.
Chrupiąca panierka sprawia, że dzieci chętniej sięgają po serwowane na obiad mięso. Jeśli więc masz w domu niejadka, dodawaj płatki także do kotlecików z piersi kurczaka. Smacznym dodatkiem do panierki są również płatki migdałów.Źródło: Świat kobiety