Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące dyniowe crumble z rodzynkami"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 915
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 915
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. Włóż dynię na kilka minut, aby zmiękła. Wyjmij, lekko przestudź, obierz (dzięki ogrzaniu skórka łatwiej odejdzie od miąższu).
Miąższ dyni po przestudzeniu pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce. Przełóż do żaroodpornych pucharków (lub jednego większego naczynia). Posyp cukrem oraz przyprawami: imbirem, kardamonem, goździkami i cynamonem.
W misce wymieszaj suche na kruszonkę: płatki jęczmienne, płatki owsiane oraz mąkę. Stopniowo dolewaj olej, cały czas mieszając. Na koniec dodaj mleko i wrzuć przebrane, namoczone w ciepłej wodzie oraz starannie osączone rodzynki. Wymieszaj na kruchą masę.
Tak przygotowaną kruszonką posyp dynię z przyprawami (nie musi jej szczelnie pokrywać). Piecz 30-40 min w 170 st. Deser najlepiej smakuje na gorąco.
czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety