Chrupiące cytrynowe ciasto

Chrupiące cytrynowe ciasto
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Robiłam jakiś czas temu babeczki cytrynowe, które mój mąż określił mianem babsztyle, takie wielkie wyrosły. Były tak pyszne, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz, ale jako ciasto. Wyszło równie pyszne. :)

Składniki

  • 200g miękkiego masła
  • 180g brązowego cukru
  • 200g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki Lemon Curd
  • Polewa: 100g cukru
  • sok i skórka starta ze średniej cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Zmiksować masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Pod koniec dodać Lemon Curd. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 45 minut.

  3. Składniki polewy wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 2 minuty do przestygnięcia, a następnie rozprowadzić na jego powierzchni przygotowaną polewę. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie polewa stanie się chrupiąca.


    Smacznego :)

Składniki
  • 200g miękkiego masła
  • 180g brązowego cukru
  • 200g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki Lemon Curd
  • Polewa: 100g cukru
  • sok i skórka starta ze średniej cytryny
Składniki