Chrupiące ciasteczka imbirowe

Chrupiące ciasteczka imbirowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: terwol
Uwaga! Uzależniają po pierwszym kęsie! :)

Składniki

  • 30 g kandyzowanego imbiru - drobno posiekanego
  • 1/2 - 1 łyżeczka świeżego imbiru - startego
  • 150 g masła
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 250 g mąki (typ 405)
  • 1 1/2 łyżeczki sody spożywczej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru - zmielonego proszku
  • 100 g cukru
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (ok. 30 g) syropu z buraka cukrowego (melasy)

Przygotowanie

  1. Do pieczenia konieczne jest syrop z buraka cukrowego (melasa) i 3 rodzaje imbiru: mielony (proszek), kandyzowany i świeży.
    Melase można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale w innych, zwłaszcza tych niemieckich, imbir kandyzowany także, mnie jednak zachęcił przepis konhambos (druga metoda) i nie żałuję.
    https://smaker.pl/przepis-kandyzowany-imbir-i-koktajl-imbirowy,171242,konhambos.html

    Składniki wystarczają na około 40 sztuk.

  2. Roztopić masło i ostudzić.
    Dokładnie zmielić goździki z solą w moździerzu.
    Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i mielony imbir wsypać do miski, posypać mieszanką goździkową przez małe sitko i dobrze wymieszać.
    Następnie ubijać schłodzone masło, biały i brązowy cukier i jajko trzepaczką miksera ręcznego przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie lekka, kremowa masa. Dodać do mieszaniny syrop z buraka cukrowego i świeżo starty imbir.
    Następnie dodać mieszaninę mąki i na koniec drobno posiekany kandyzowany imbir.
    Masa będzie twarda i musi na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki (przykryta pokrywką lub folią spożywczą).
    Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia - u mnie były w sumie trzy blachy - 2 × 16 i 1 × 10 ciasteczek.
    Po czasie schładzania formować łyżką kawałki ciasta (każdy około 15 g) a z nich rękoma kulki, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w dużej odległości (w czasie pieczenia bardzo wyrastaja!)

  3. Piec ciasteczka w dolnej części nagrzanego (180° C) piekarnika przez 10-13 minut, aż brzegi zaczną nabierać koloru (w tym czasie nadal bedą miękkie).
    Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 1-2 minuty, a następnie ostrożnie wyłożyć na kratki do całkowitego wystudzenia.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 04 sierpnia 2019
Brzmi bardzo apetycznie!
SprytnaChochla 05 sierpnia 2019
Super przepis!
konhambos 06 sierpnia 2019
Wierze na slowo, ze uzalezniaja. Lubie podobne ciasteczka, ale nie znalam dotad imbirowych. W polaczeniu z... Czytaj całość »
Wierze na slowo, ze uzalezniaja. Lubie podobne ciasteczka, ale nie znalam dotad imbirowych. W polaczeniu z gozdzikami, musza byc nie tylko niezmiernie smaczne, ale i aromatyczne. Swietny przepis!!! Mam jeszcze troche kandyzowanego imbiru z ostatniej "produkcji", wieczorem chyba je zrobie, nabralam ogromnego apetytu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 g kandyzowanego imbiru - drobno posiekanego
  • 1/2 - 1 łyżeczka świeżego imbiru - startego
  • 150 g masła
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 250 g mąki (typ 405)
  • 1 1/2 łyżeczki sody spożywczej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru - zmielonego proszku
  • 100 g cukru
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (ok. 30 g) syropu z buraka cukrowego (melasy)
Składniki