Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące beziki"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 284
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 126
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13832
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 284
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 126
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13832
Składniki
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Otrzyj skórkę, a potem wyciśnij sok. Schłodzone białka (np. te, które zostały ci z pieczenia świątecznych kruchych ciast) ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.
Gdy piana będzie już szklista, a po odwróceniu miski do góry nogami nie będzie wypadać, porcjami dodawaj do niej 30 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Ubijaj całość jeszcze przez 3-5 minut. Na koniec dodaj do masy wiórki kokosowe, wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 100 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
Ubitą masę na bezy przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (możesz też użyć zwykłego woreczka foliowego z odciętym rogiem). Wyciskaj na pergamin nieduże beziki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną.
Blachę do pieczenia wstaw do nagrzanego piekarnika. Susz bezy przy lekko uchylonych drzwiczkach 3-4 godziny. Jeśli wolisz, by upieczone ciastka bezowe były chrupiące z wierzchu, ale w środku lekko ciągnące, zamknij piekarnik i susz bezy w temperaturze 100 st. 2 godziny.Źródło: Świat kobiety