Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiąca sałatka z marchewką i papryką"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Sałaty opłucz pod bieżącą wodą i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki. Przełóż do dużej miski.
Obraną marchewkę pokrój w zapałkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umytą paprykę przekrój. Usuń gniazda nasienne, miąższ cienko poszatkuj. Obierz połówkę białej rzodkwi, miąższ posiekaj. Opłucz i osusz garść ziół (natka, bazylia). Poobrywaj listki.
Do miski dodaj posiekaną marchew, paprykę, rzodkiew i listki ziół. Wsyp starty lub pokrojony na cienkie płatki parmezan. Całość wymieszaj.
Małą bagietkę pokrój w kostkę, obsmaż na 2 łyżkach oleju lub opiecz na blasze w pie karniku. Grzanki dodaj do sałatki. Przygotuj sos. Połącz śmietanę z mlekiem, wsyp umyty i posiekany koperek.
Sos dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Podawaj do sałatki w osobnym naczyniu.Źródło: Świat kobiety