Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Choinki z niespodzianką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Do miski wrzuć posiekane w kostkę morele, żurawinę oraz rodzynki. Dodaj sok jabłkowy, masło oraz przyprawy, wymieszaj. Odstaw na ok. 60 min, od czasu do czasu mieszając.
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką wytnij 20 choinek. Brzegi połowy choinek posmaruj białkiem rozmąconym z 1 łyżeczką wody, na środku rozłóż owocowe nadzienie i wciśnij patyczek. Przykryj pozostałymi choinkami, lekko dociskając brzegi.
Wierzch każdej posmaruj białkiem i posyp cukrem. Choinki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie