Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choinki do jedzenia i dekoracji np. stołu czy świątecznej choinki.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 750
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 98
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 750
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 98
Składniki
W misce wymieszać mąkę ze zmielonymi pestkami dyni, w środku zrobić dołek. W dołek wkruszyć drożdże , posypać szczyptą cukru i zalać 2 łyżkami letniego mleka. Masło rozpuścić, ale nie gotować i przestudzić. Jajko i żółtka roztrzepać z resztą cukru. Białek nie wyrzucać. Gdy drożdże staną się płynne i lekko podrosną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Masę makową wymieszać z tartym jabłkiem . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na pół i z każdej części rozwałkować prostokąt 24 X 50 cm. Ciasto wysmarować roztrzepanym białkiem i wzdłuż dłuższego boku prostokąta rozsmarować masę makowo-jabłkową.
Prostokąty złożyć na pół, tak aby przykryć masę. Potem w poprzek kroić prostokąty 8 X 6 cm i każdy ukośnie przekroić na pół. W ten sposób z jednego prostokącika powstaną nam 2 choinki.
Teraz powstały stożek ukośnie nacinamy z każdej strony. Nacięcia nie powinny się stykać bo przetniemy choinkę. Możemy jeszcze delikatnie podwinąć do góry każdą gałązkę. Choinki przełożyć na blaszki z papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w 180 C. Polewa. Czekoladę rozpuszczamy z oliwą i odrobiną mleka. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej i zrobić małą dziurkę. Przestudzone choinki ozdobić czekoladą.