Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi

Przepis dnia 2022-01-21
Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Dzisiaj zapraszam na proste ciasto, które warto zrobić, gdy trzeba wykorzystać dojrzałe banany – chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi. Połączenie tych prostych składników daje świetny efekt! Ciasto jest intensywnie bananowe i wilgotne, orzechy zapewniają mu nie tylko smak, ale też odrobinę przyjemnej chrupkości, a daktyle wprowadzają naturalne karmelowe nuty.

Składniki

  • 3 średnie banany (500 g przed obraniem / 350 g po obraniu)
  • 2.5 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 4 garście (180 g) daktyli
  • 2 garście (50 g) orzechów włoskich + parę orzechów do ozdoby
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka (120 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mała garść suszonych bananów (20 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.

  2. Daktyle pokrój w drobną kostkę.

  3. Obrane banany zgnieć widelcem na luźne puree, dodaj łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.

  4. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj puree z bananów, wystudzone masło i rozkłócone jajka. Ciasto miksuj na niskich obrotach do całkowitego połączenia składników.

  5. Dodaj pokrojone daktyle i orzechy włoskie. Zawartość miski delikatnie wymieszaj sylikonową szpatułką do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.

  6. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21 x 10 cm. Wierzch ciasta wyrównaj i udekoruj suszonymi bananami i orzechami.

  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC, grzejącym w funkcji góra dół przez godzinę i 15 minut, do suchego patyczka.

  8. Po wyciągnięciu z piekarnika, odstaw ciasto w blaszce na około 10 minut, do wystudzenia. Po tym czasie wyciągnij chlebek z formy i wystudź całkowicie na kratce.

  9. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 16 stycznia
Pyszności ;)
Nevermore dzisiaj, o 02:31
Pyszny chlebek :) Żona zapewne zadowolona ... ale po co ja pytam ;)
Składniki
  • 3 średnie banany (500 g przed obraniem / 350 g po obraniu)
  • 2.5 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 4 garście (180 g) daktyli
  • 2 garście (50 g) orzechów włoskich + parę orzechów do ozdoby
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka (120 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mała garść suszonych bananów (20 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki