Chlebek bananowy

Przepis dnia 2011-12-01
Chlebek bananowy
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
puszysty, wilgotny, kusząco bananowy placek :-) podobny do keksa, z tą różnicą, że bananowy

Składniki

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jedno jajko i trochę mąki, utrzeć.Powtórzyć tą czynność z pozostałymi jajkami, mąką, sodą i proszkiem, ucierać aż masa będzie jednolita. Banany ugnieść widelcem (nie blenderem na "papkę", bo wtedy ciasto wyjdzie zbite i zakalcowate) i dodać do ciasta razem z aromatem. Wymieszać. Można dodać bakalie. Ja dodałam orzechy włoskie i migdały. Piec w blaszce keksowej (moja ma ok. 35cm długości) w temp. 180 stopni ok. godziny (do suchego patyczka). Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

sylwanna4 25 listopada 2011
Moja rodzinka uwielbia bananowca:-)
blanka313 02 grudnia 2011
serbe przepis super, upiekłam i jest rewelacyjny, teraz już często będzie u nas gościł
kaskasz83 31 grudnia 2011
robię podobny z tym, że ja nie daję sody i tłuszczu. Fajnie smakuje również z dodatkiem orzechów włoskich, a... Czytaj całość »
robię podobny z tym, że ja nie daję sody i tłuszczu. Fajnie smakuje również z dodatkiem orzechów włoskich, a kromka "bananowego keksu" posmarowana ulubionym dżemem - po prostu pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki