chlebek bananowy

chlebek bananowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Banalnie proste do wykonania ciasto bananowe

Składniki

  • dojrzałe banany - 3 szt
  • jajko - 1 duże
  • mąka pszenna - 250 g
  • brązowy cukier - 120 g
  • olej - 100 ml
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie (opcjonalnie) - 2 garście

Przygotowanie

  1. Banany obrać, włożyć do miski, rozgnieść na papkę za pomocą widelca.

  2. Wymieszać suche składniki ciasta, wsypać do rozgniecionych bananów. Następnie wlać olej i jajko, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera lub po prostu łyżką. Na koniec dodać orzechy.

  3. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (można też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), przełożyć do niej ciasto. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 18 stycznia
Super:)
Maudie 20 stycznia
Uwielbiam:)
Składniki
  • dojrzałe banany - 3 szt
  • jajko - 1 duże
  • mąka pszenna - 250 g
  • brązowy cukier - 120 g
  • olej - 100 ml
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie (opcjonalnie) - 2 garście
Składniki