Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Czasem zdarza się tak, że przetrzymamy banany zbyt długo. Ciemnieją i mają nieapetyczny wygląd. Co z nimi zrobić? Absolutnie nie wyrzucać! A zrobić przepyszny chlebek bananowy! Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu jak muffinki :-) Suche składniki mieszamy z mokrymi, przelewamy do foremki i pieczemy wciągając w nozdrza cudowny bananowy zapach! Pamiętajcie - im ciemniejsze banany, tym więcej zawierają cukru i tym bardziej nadają się do wypieków!

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklankę cukru (u mnie fruktoza)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC.
    Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem
    Dodajemy jajka, olej i razem mieszamy.
    Mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy cukier, sodę i sól.
    Mokre składniki mieszamy z suchymi. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub łyżką.
    Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 45 minut.
    Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 16 lipca 2018
Chlebek bananowy zawsze pycha :-)
gochna55 24 lipca 2018
I do tego konfiturka z porzeczek - kwaskowa. Kolejny przepis na chlebek bananowy do wypróbowania, ulubione... Czytaj całość »
I do tego konfiturka z porzeczek - kwaskowa. Kolejny przepis na chlebek bananowy do wypróbowania, ulubione "jedzionko" wnusi. Dzięki :)
ugotujiprzetestuj 24 lipca 2018
Tak! Koniecznie konfitura z porzeczek! Dla mnie by tu jeszcze pasował kawałek dobrego twarogu... :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklankę cukru (u mnie fruktoza)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Składniki