Charlotte z truskawkami i waniliową pianką

Charlotte z truskawkami i waniliową pianką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Tak, dzisiaj coś trudniejszego. Jednak przyznam, że to jedno z lepszych ciast jakich zdarzało mi się spróbować ostatnio – tych własnych, tych z cukierni i generalnie wszystkich. proponuję Wam dwie wersje – pracochłonną z biszkoptami Ladyfingers (przepis po kliknięciu) własnego wyrobu jak i z takimi sklepowymi.Przyznam się do małej wpadki – unikniecie tego błędu co ja. Pierwotnie, szlakiem Sosny – miałam elegancko obłożyć Charlotte truskawkami – niestety uprzedzili mnie. Postanowiłam plasterki ostatnich truskawek zalać żelem. Niestety Spowodowało to, że te przestały być chrupkie i w strategicznych miejscach zaczęły się wyginać. Pomińcie ją – to nie do tego ciasta. Druga rzecz – ciasto najlepiej smakuje wyjęte wprost z lodówki i wtedy wyraźnie widać tą piankową, puszystą strukturę. Ale biszkopty nie lubią wilgotnych miejsc… dlatego jeżeli Charlotte ma się prezentować na prawdę dobrze powinna być podana optymalnie 3 godziny po przygotowaniu. W smaku – polecam, bo nie ma lepszej :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 większe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • + biszkopty Ladyfingers – u mnie 2/3 przygotowanej porcji
  • Krem truskawkowy:
  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego (ewentualnie malinowego)
  • 600 ml mleka
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżka żelatyny (latem ilość można zwiększyć, w wielkie upały – nawet podwoić) – rozpuszczona w 2 – 3 łyżkach wody
  • + truskawki (około 400 g)
  • Pianka waniliowa:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody – uwagi jak powyżej

Przygotowanie

  1. Biszkopt przygotowujemy podobnie do Ladyfingers, na końcu dodając olej. Pieczemy w dużej tortownicy wyłożonej papierem – 20 minut w 180 stopniach.Biszkopt studzimy i usuwamy papier.
    Na dno kładziemy biszkopt, a dookoła umieszczamy Ladyfingers (gdy są nierówne – przycinamy). Ja gorąco polecam metalowe pierścienie, które da się regulować – bez nich tortu bym nie chciała piec. Możecie też wykorzystać zapinana foremkę w której piekliście biszkopt.

  2. http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2016/06/04/ladyfingers-biszkopty-idealne-do-tiramisu-charlotte-do-kawy/

  3. Gotujemy budyń wg zaleceń producenta w podanej w przepisie ilości mleka. Budyń studzimy (!!! – ważne, inaczej krem się rozpłynie). Śmietankę dobrze chłodzimy, latem radzę ją nawet włożyć na 30 minut do zamrażarki. Żelatynę zalewamy wodą, a następnie rozpuszczamy, nie dopuszczając do wrzenia. Ma być płynna i klarowna. Śmietankę ubijamy – najlepiej mikserem. Zdarzyło mi się ubijać 36% ręcznie trzepaczką, ale zajęło to dwukrotnie więcej czasu, z 30 byłoby ciężko. Do śmietanki dodajemy po łyżce budyniu – szybko miksujemy, dodajemy etc. 2- 3 łyżki kremu mieszamy z żelatyną (przed dodaniem sprawdzamy czy ta dalej jest płynna), a następnie całość wlewamy do miski z mesztą kremu i mieszamy dokładnie. Odrobinę kremu rozsmarowujemy na biszkopcie. Układamy truskawki – umyte i suche. Zalewamy następnie resztą kremu. Wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy piankę waniliową.

  4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy serek, a następnie całość wlewamy do miski z bitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Wylewamy na masę truskawkową i dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do lodówki, aby krem stężał.

Komentarze do przepisu (1)

smaker 07 czerwca 2016
Wpraszamy się na to ciacho! :)
Składniki
  • Biszkopt:
  • 2 większe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • + biszkopty Ladyfingers – u mnie 2/3 przygotowanej porcji
  • Krem truskawkowy:
  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego (ewentualnie malinowego)
  • 600 ml mleka
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżka żelatyny (latem ilość można zwiększyć, w wielkie upały – nawet podwoić) – rozpuszczona w 2 – 3 łyżkach wody
  • + truskawki (około 400 g)
  • Pianka waniliowa:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody – uwagi jak powyżej
Składniki