Charlotte jabłkowo-begoniowe z cynamonem

Charlotte jabłkowo-begoniowe z cynamonem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Biszkopt orzechowy z masą twarogowo-cynamonową i musem z jabłek i begonii. Begonii, nie ma tu pomyłki i ekscentryczności. W Ameryce Środkowej begonie to przysmak, zarówno kwiaty jak i liście z łodygami. Smakują wyjątkowo, są lekko kwaskowe i aromatyczne. Teraz czas na porządki w ogródku i systematycznie wykopuję begonie.

Składniki

  • Biszkopt orzechowy: zmielone orzechy 70 g
  • mąka pszenna 125 g
  • proszek do pieczenia 5 g
  • 3 jajka
  • cukier 100 g
  • olej 45 ml
  • woda 45 ml
  • Nadzienie jabłkowe: czerwone jabłka 450 g
  • czerwone begonie częściowo listkami i łodygami 50 g
  • cukier 15 g
  • sok z czerwonej porzeczki 350 ml
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • Plastry jabłek: 2 spore czerwone jabłka
  • sok z czerwonej porzeczki 750 ml
  • Krem twarogowy : chudy twaróg 250 g
  • półtłusty twaróg 250 g
  • cukier 110 g
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mleko 150 ml
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • śmietana 36 % 300 ml
  • Dodatkowo: ubita śmietana 36 % z wanilią 150 ml

Przygotowanie

  1. Dwie blaszki 20 cm i jedna 16 cm. Spody wyłożone papierem.
    Biszkopt.
    Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem.
    Jajka z cukrem ubić na krem.
    Dolewać wodę zmieszaną z olejem, powoli mieszać.
    Teraz mieszając łyżką powoli wsypywać mąkę.
    Ciasto przelać do 3 blaszek.
    Piec w 175 C ok. 22-27 minut.
    Ostudzić.

  2. Nadzienie jabłkowe.
    Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę.
    Begonie opłukać i wymieszać z jabłkami.
    Gotować początkowo pod pokrywką do miękkości, ale żeby się nie rozpadły.
    100 ml soku wymieszać z mąką i cukrem.
    Pozostałe 250 ml zagotować.
    Ugotować kisiel, zdjąć z ognia i wmieszać jabłka.

  3. Do blaszki włożyć jeden 20 cm orzechowy blat, nałożyć jabłka, przykryć drugim 20 cm blatem.
    Dobrze schłodzić w lodówce.

  4. Sitko szerokości 21 cm i pojemności min 1,75 l, wyłożyć folią.
    Plastry jabłek.
    Z jabłek usunąć gniazda i pokroić w cienkie plasterki.
    Odstawić w saganku z sokiem na 1 godzinę.
    Potem doprowadzić do wrzenia i przestudzić.
    Sitko wyłożyć plasterkami jabłek.
    Krem twarogowy.
    Śmietanę ubić.
    Oba sery zmielić razem z cukrami.
    Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami mleka.
    Resztę mleka wymieszać z cynamonem i doprowadzić do wrzenia.
    Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać i przestudzić.
    Porcjami dodawać masę twarogową.
    Na koniec bitą śmietanę.
    Do sitka przełożyć 1/3 masy serowej, przykryć blatem 16 cm, wyłożyć resztę kremu twarogowego.
    Część masy można zostawić, ja tak zrobiłam, bo miałam jej za dużo.
    Teraz ostrożnie położyć blaty z jabłkami.
    Zawinąć folią i dobrze schłodzić.

  5. Po schłodzeniu odwinąć folię i obrócić ciasto na tacę.
    Górę udekorować pozostałym kremem twarogowym, dół bitą śmietaną.
    Można kroić.

  6. Ps. Dla łatwiejszego krojenia ciasta plasterki jabłek można obrać ze skórki, ale i bez też jest nieźle.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 15 października
Kolejne CUDO na talerzu z kwiatowymi dodatkami :) Pychotka, a ten kształt to dla całkowita abstrakcja. Cytując... Czytaj całość »
Kolejne CUDO na talerzu z kwiatowymi dodatkami :) Pychotka, a ten kształt to dla całkowita abstrakcja. Cytując klasyka: "Nie wiem, nie znam się, nie mam czasu, zarobiony jestem" ;p SUPER :)
NutkaSmaku 16 października
Wypas ciacho! :)
SEZAMEK88 16 października
Super.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt orzechowy: zmielone orzechy 70 g
  • mąka pszenna 125 g
  • proszek do pieczenia 5 g
  • 3 jajka
  • cukier 100 g
  • olej 45 ml
  • woda 45 ml
  • Nadzienie jabłkowe: czerwone jabłka 450 g
  • czerwone begonie częściowo listkami i łodygami 50 g
  • cukier 15 g
  • sok z czerwonej porzeczki 350 ml
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • Plastry jabłek: 2 spore czerwone jabłka
  • sok z czerwonej porzeczki 750 ml
  • Krem twarogowy : chudy twaróg 250 g
  • półtłusty twaróg 250 g
  • cukier 110 g
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mleko 150 ml
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • śmietana 36 % 300 ml
  • Dodatkowo: ubita śmietana 36 % z wanilią 150 ml
Składniki