Chałwowiec

Chałwowiec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis podebrany mojemu tacie :) Czekoladowe ciasto z masą chałwową.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • kostka margaryny Kasia
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g chałwy waniliowej
  • czekolada gorzka

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,a następnie żółtka. Mąkę ,budynie i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej prostokątnej formy i pieczemy 40 min w temperaturze 160°C. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na 2 części.

    Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem margaryny. Masę lekko studzimy i ucieramy z pokruszoną chałwą. Placek przekładamy masą ,wierzch dekorujemy kremem i startą czekoladą.

Komentarze do przepisu (20)

Ewaaa 26 maja 2014
super, podobają mi się bardzo proporcje na krem, na pewno go wykorzystam, całe ciasto przepyszne musi być !
marysia11082 26 maja 2014
Pyszności, robię podobny .
gogusia 26 maja 2014
super ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • kostka margaryny Kasia
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g chałwy waniliowej
  • czekolada gorzka
Składniki