Chałwa z kaszą manną i cynamonem (mojej Mamy) :)

Chałwa z kaszą manną i cynamonem (mojej Mamy) :)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dorapr
Chałwę przypomina tylko z nazwy ale to niezapomniany i wyjątkowy smak !!!!

Składniki

  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. wody
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. kaszy manny
  • posiekane orzechy lub inne dowolne dodatki
  • cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Cukier z wodą gotować przez 20 miinut, aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki.
    Kaszę mannę smażyć na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru.
    Wlać syrop do kaszy i mieszać aż się dokładnie połączy.
    Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 120 stopni C. na 15 minut (w tym czasie kasza wchłonie syrop).
    Po wyjęciu z piekarnika do masy dodać orzechy i cynamon, dokładnie wymieszać i nakładać do salaterek mocno ugniatając.
    Poczekać aż wystygnie. Przechowywać w lodówce.

    Moża zrobić połowę z cynamonem i połowę bez.

Składniki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. wody
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. kaszy manny
  • posiekane orzechy lub inne dowolne dodatki
  • cynamon (opcjonalnie)
Składniki