Chałka z makiem drożdżówka z makiem

Chałka z makiem drożdżówka z makiem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zapraszam Was na pyszna chalke i takze na mój YouTube kanal Słodki Smak Pasji na wiecej inspiracji!Zapraszam!

Składniki

  • 400g maki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g roztopionego masla
  • 2 jajka
  • 40g drozdzy
  • 170ml cieplego mleka
  • ok.500g masy makowej
  • 100g sparzonych rodzynek

Przygotowanie

  1. Do misy dajemy przesiana make.Do rozkruszonych drozdzy dodajemy lyzke cukru,ucieramy chwilke i rozprowadzamy je w cieplym mleku.

  2. Rozczyn wlewamy do maki ,przypruszymy maka i pod przykryciem zostawiamy na ok.10 min.

  3. Nastepnie dodajemy jajka,reszte cukru,wszystko razem zagniatamy recznie lub za pomoca miksera.Nastepnie wlewamy cieple maslo i zagniatamy dalej.

  4. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok.1 godz.do wyrosniecia.

  5. Nastepnie stolnice posypujemy maka i rozwalkujemy ciasto na prostokat.

  6. Na ciasto dajemy mase makowa i zwijamy.Sa rózne metody ,na video pokazuje jak mozna je zwinac.

  7. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni,góra/dól

  8. Chalke smarujemy zóltkiem rozmieszanym z lyzka mleka.

  9. Posypujemy migdalami .Pieczemy przez 35 min.
    Gdy chalka wystygnie lukruje .Lukier: 2 lyzki mleka,cukier puder,sok z cytryny.

  10. SMACZNEGO!!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 400g maki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g roztopionego masla
  • 2 jajka
  • 40g drozdzy
  • 170ml cieplego mleka
  • ok.500g masy makowej
  • 100g sparzonych rodzynek
Składniki