Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
... z miodem i kubkiem mleka ... :)
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 56
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1961
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 56
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1961
Składniki
Zaczyn: Wymieszać w kubku drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstwić w ciepłe miejsce. Muszą koniecznie urosnąć i dojść aż po brzegi kubka.
Ciasto: Jajka zmiksować z cukrem aż powstanie piana, następnie dodać pozostałe ciepłe mleko, zapach waniliowy, mąkę, wyrośnięty rozczyn - wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać stopione mało, wymeszać. Na końcu wyrabiać ciasto rękami - "wpuszczając" jak najwicej powietrza w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośniete ciasto odgazować - spłaszczyć dłońmi. Odstawić na kolejne 15 minut. Podzielić na trzy kawałki - uformować wałki - a nastepnie spleść jak warkocz. Końce ciasta podwinać pod spód. Odstawić do wyrośnięcia -powinno wystarczyć 20 minut. Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Cisto wyłożyc na papier do pieczenia. Piec ok 35-45 minut na złoty kolor - spód chałki musi byc wypieczony. - temperatura 160 stopni. Powodzenia !