Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebulowe kokilki w sosie śmietanowym"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 185
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 185
Składniki
Cebule oczyść, odetnij wierzchy na ok. 1/4 wysokości. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, włóż cebule (muszą być zanurzone) i gotuj na wolnym ogniu 5 min. Wyjmij, lekko ostudź i łyżką wydrąż środki, tak by przy brzegach zostały 2–3 warstwy.
Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę. Listki tymianku poodrywaj od gałązek. Miąższ cebuli drobno posiekaj. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Do mięsa mielonego dodaj: połowę miąższu z cebuli, odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchew oraz posiekaną natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Wydrążone cebule napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą posyp pokrojonym w kosteczkę boczkiem oraz startym serem. Obsyp po bokach pozostałym miąższem cebuli, pokrojoną papryką i listkami tymianku. Zalej bulionem. Piecz 40 min w 180 st. 10 min przed końcem wlej śmietanę.Źródło: Tina