Cappuccino

Cappuccino
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Cappuccino - to ciasto jest w moim domu numerem jeden. Mam nadzieję, że posmakuje również i Wam :)

Składniki

  • 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • biszkopty ok. 25 dkg
  • Na polewę:
  • 1 czekolada
  • 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • Blaszka 21x24 cm

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.

    Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.

  2. Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

    Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.

    Polałam polewą.

  3. Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
    Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.

  4. Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
    Moje stało całą noc.

  5. Notatki:
    * można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
    * dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie

Komentarze do przepisu (10)

ekspresjawkuchni 08 września 2019
Interesujący przepis :)
Maudie 08 września 2019
Jakie cudowne!!Zaraz wejdę w monitor! :)))
SlodkoSlodka83 08 września 2019
Pyszne ciacho :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • biszkopty ok. 25 dkg
  • Na polewę:
  • 1 czekolada
  • 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • Blaszka 21x24 cm
Składniki