Cantuccini

Cantuccini
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Włoskie ciasteczka migdałowe o cytrynowym aromacie, idealne do kawy, wina, a nawet herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Migdały możemy, ale nie musimy obierać ze skórki. Połowę migdałów siekamy drobno (można zmielić), resztę zostawiamy w całości.

  2. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż powstanie twarde ciasto. Formujemy z niego wałki o szerokości około 4-5 centymetrów. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem.

  3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Wyciągamy, kroimy w ukośne kromki i pieczemy raz jeszcze w temperaturze ok. 150 stopni przez 15-20 minut. Gotowe ciasteczka są zrumienione i twarde.

  4. Cantuccini są bardzo twarde, dlatego najlepiej maczać je w kawie lub winie. Ponoć długo wytrzymują zamknięte w puszce, ale są tak dobre, że zazwyczaj znikają błyskawicznie ;) Smacznego!

Komentarze do przepisu (10)

Mole3 15 października 2009
Fantastyczne! Na pewno godne wypróbowania i połamania zębów - chociażby przez ten migdałowy zapach. :)
Konto usunięte 16 października 2009
Właśnie wróciłam z Włoch z zapasem tych cisteczek, jak je wyjem postaram się upiec...
Tosca 20 października 2009
Ekstra! Dodaje do ulubionych! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki