Cake pops - Wesołe Reniferki

Przepis dnia 2013-12-17
Cake pops - Wesołe Reniferki
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Cake pop to najprościej mówiąc ciasteczko na patyku. Przygotowuje się je podobnie jak bajaderki z pokruszonego ciasta, można je dowolnie dekorować. Teraz, w okresie przedświątecznym, możemy dekorować je cukrowymi choinkami lub gwiazdkami. Take ciasteczko na patyczku można zapakować w folię, związać kokardką i podarować jako prezent.

Składniki

  • 400g suchego ciasta babkowego (użyłam wafelków z nadzieniem kakaowym jak do bajaderek)
  • 120g mascarpone
  • 80g nutelli lub masła orzechowego (lub pół na pół)
  • 200g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • precelki na rogi
  • Skittles-y lub M&M's-y na noski
  • lukrowe pisaki
  • cukrowe kuleczki na oczy
  • patyczki od lizaków

Przygotowanie

  1. Mascarpone mieszamy z Nutellą lub masłem orzechowym. Ciasto babkowe kruszymy (wafelki rozdrabniamy blenderem) i dokładnie mieszamy z masą. Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Następnie z masy odrywamy małe kawałki tej samej wielkości i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kuleczki wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki,

    bierzemy po 1 patyczku, zanurzamy końcówkę w czekoladzie i szybko wbijamy w środek kulki wciskając go do jej połowy. Kulki z patyczkami układamy z powrotem na papierze (patyczkami do góry) i ponownie schładzamy 20-30 minut (aż czekolada dobrze zastygnie). Następnie każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie, gdy nadmiar czekolady skapie przyklejamy rogi (precelki podzielone na pół) i noski. Odstawiamy do zastygnięcia (układałam w szklankach po kilka sztuk, można wbijać je do kawałka styropianu). Gdy czekolada jest już twarda za pomocą pisaka lukrowego i kuleczek cukrowych robimy oczka i uśmiechy.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (5)

savanah 16 grudnia 2013
powinno być napisane że przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki... Czytaj całość »
powinno być napisane że przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/mikolajkowe-cake-pops---reniferki
patusia5 16 grudnia 2013
Na blogu podane jest źródło przepisu. Pozdrawiam
Konto usunięte 17 grudnia 2013
A ty savanah , jak robisz schabowego to podajesz skąd przepis jest zaczerpnięty ????




zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400g suchego ciasta babkowego (użyłam wafelków z nadzieniem kakaowym jak do bajaderek)
  • 120g mascarpone
  • 80g nutelli lub masła orzechowego (lub pół na pół)
  • 200g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • precelki na rogi
  • Skittles-y lub M&M's-y na noski
  • lukrowe pisaki
  • cukrowe kuleczki na oczy
  • patyczki od lizaków
Składniki